Documentaires

Atelier Glasuniek in Norg

In de eerste maanden van 2024 heb ik met glaskunstenaar Linda van Huffelen van Glasuniek in Norg een documentaire gemaakt waarin de passie van Linda voor het werken met glas wordt belicht. Hoewel wij nog bezig zijn met het in beeld brengen van verschillende opdrachten van Linda, is er toch al een versie van de documentaire op deze website te zien. Deze pre-editie is speciaal gemaakt om te kunnen gebruiken bij de Open Atelier Route in Noordenveld, die op 11 en 12 mei 2024 wordt gehouden. Zie voor meer informatie de website van de open atelier route https://openatelierroutenoordenveld.nl/

Bierbrouwerij Maallust

In de periode vanaf augustus 2021 tot en met december 2021 is een documentaire gemaakt over bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen. Deze ambachtelijke brouwerij van speciaal-bieren is in 2011 opgericht door een aantal amateur bierbrouwers, gesteund door een aantal particuliere investeerders. Zij noemen zich de “zware jongens”, met een knipoog naar de gevangenissen in Veenhuizen. Noorderlicht videografie heeft een 25 minuten durende documentaire gemaakt over brouwerij Maallust. De geschiedenis van Veenhuizen, de graanmaalderij waarin de brouwerij zich bevindt, de hopteelt in Veenhuizen en het brouwproces komen in de documentaire aan bod.

De première van de volledige documentaire heeft door de Covid-19 besmettingen en de lockdown vanaf december 2021 tot en met februari 2022 wat langer op zich laten wachten dan de oorspronkelijke bedoeling. Maar op 11 maart 2022 heeft de première uiteindelijk kunnen plaatsvinden. Lees hierover in het nieuws. Verrassend genoeg werd tijdens de Week van het Nederlandse Bier in mei 2022 het blonde bier van Maallust – De Weldoener – uitgeroepen tot beste bier van Nederland. Ik was met camera’s aanwezig bij de bekendmaking door de burgemeester van Den Haag. Deze beelden zijn toegevoegd aan de documentaire. De volledige documentaire is nu op deze pagina te zien. De kwaliteit is omwille van de omvang van het videobestand enigszins teruggebracht en is nu Full HD 1920×1080 bij 25 bps en een bitsnelheid van 6 Mbps.

Peize – van historisch esdorp tot moderne forensenplaats

In de periode 2020-12 tot en met 2021-05 is gewerkt aan een documentaire over het Noord Drentse dorp Peize. Vanaf 12 juli 2021 is deze 22 minuten durende documentaire online te bekijken op de website van Noorderlicht Videografie. De hier getoonde versie van deze documentaire is in gereduceerde kwaliteit (Full HD, 1080p, 25 fps, 11 Mbps) vanwege de beperkingen van de omvang van de videobestanden. De oorspronkelijke versie is in Full HD, 1080p, 50 fps en 24 Mpbs). Deze documentaire is voor een belangrijk deel opgenomen in de lockdown periode tijdens de Covid19 pandemie. Mede daarom is het een solo productie geworden.

Stiefkiekn festival 2018 in Westerbork – Drenthe

In juli 2018 werd in Westerbork in Drenthe het Stiefkiekn festival gehouden, oftewel het festival van de Living Statues. De als standbeelden geschminkte deelnemers staan stil, totdat er een donatie wordt gedaan. Dan volgt meestal een onverwachte of grappige reactie. Deze videoproductie van vier en een halve minuut is een impressie van dit festival. Deze film heeft een bronzen waardering gekregen op het NOVA Noord filmfestival. Deze impressie is gefilmd met de Canon HF G30.

Old timer festival in Blaricum – Noord Holland

Bijna elk jaar wordt door de Lion’s Club in Blaricum een oldtimer festival georganiseerd. Behalve de toer rit voor de bezitters van vaak prachtige oldtimers is er een slotmanifestatie in hartje Blaricum waar het publiek onder het genot van live muziek, een hapje en een drankje de oldtimers kan bewonderen. Deze impressie is gefilmd met de Canon HF G30.

Miljoenenlijntje – toeristische spoorlijn in Zuid Limburg

In de zomer van 2015 is bij een bezoek aan het toeristische stoomtrein traject tussen Simpelveld en Valkenburg deze video gemaakt. Deze video laat zien hoe een organisatie van meer dan 250 vrijwilligers van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij de toeristen een prachtige ervaring weten mee te geven met deze historische treinen. Deze film heeft een bronzen waardering gekregen op het NOVA Noord filmfestival. De Canon HF G30 is gebruikt voor de beeldregistratie.