Over

Noorderlicht Videografie is een initiatief van Ron van den Bosch. Omdat Ron vanuit de gemeente Noordenveld in de kop van Drenthe steeds meer actief kan zijn met zijn hobby als videograaf en filmmaker is gekozen voor de naam Noorderlicht Videografie, de naam waaronder alle videoproducties nu plaatsvinden. De associaties met het Noorden (van Nederland) en het licht, in verschillende vormen altijd nodig voor de videografie hebben geleid tot deze naamkeuze.

Korte biografie van Ron van den Bosch

Ron werd op 16 jarige leeftijd al gegrepen door het amateur filmen, destijds nog op 8 mm smalfilm. Met gebruik van Super 8 filmcassettes, later zelfs met geluidssporen, kwam de amateurfilm met geluid binnen bereik. Het monteren gebeurde in die periode nog met de snijtafel en lijm. In 1982 is Ron als amateur overgestapt op video. Allereerst met het VHS systeem, waarbij losse recorders en camera’s werden gebruikt, later met de systemen Super VHS, video 8 en Hi8 in zogenaamde camcorders. Het monteren was alleen mogelijk door kopieën in de juiste volgorde over te spelen naar de eindmontage band. Later deed de computermontage zijn intrede, zodat videobanden na digitalisatie op de computer gemonteerd konden worden. Gelukkig zijn met het digitale tijdperk nu camera’s gemeengoed, waarmee de beelden rechtstreeks geregistreerd worden in digitale formaten op geheugenmedia als SD-HC cards.

Ron gebruikt nu als videograaf en filmmaker Full HD Canon camera’s, GoPro’s en een drone. De montage vindt plaats met Power Director montage software. Het eindproduct wordt in Full HD kwaliteit afgeleverd. Klik hier voor meer details over de gebruikte apparatuur.

Ron is lid van de Asser Film Club (www.asserfilmclub.nl) en van NOVA (nova.videofilmers.nl), de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs. Clubleden kunnen bij grote videoproducties zo nodig worden ingeschakeld bij Noorderlicht Videografie.

Ron aan het werk in het veld